NUDGING DE GEMEENTERAAD

De eerste editie van Nudging de gemeenteraad - LIVE!

Bekijk hier een impressie van de eerste editie!

Het boek in de praktijk! Tijdens Nudging de gemeenteraad LIVE deelden vakspecialisten de laatste inzichten en ‘best practices’.

 

Image Nudging

Over het boek Nudging de gemeenteraad

In dit boek beschrijft David Kok zijn visie op raadscommunicatie. Op basis van zijn ervaringen bij de gemeenteraad van Almere en bewezen theorieën is dit een boek vol overtuigingen en ideeën over gedragsverandering die zich nog moeten gaan bewijzen.

Heeft u het boek nog niet? Bestel exclusief via deze link:

BESTEL HET BOEK >

Blogs over raadscommunicatie

Track en trace: de initiatieven van inwoners deel II

David Kok, Jeroen Vink en Lotte Westerlaken

"Voor veel inwoners van gemeenten is het besluitvormingsproces een grote black box. Het is maar al te vaak totaal niet duidelijk hoe het proces er uit ziet en op welke momenten je als inwoner inspraak hebt of invloed kunt uitoefenen. Als we willen dat meer inwoners participeren, dan zal ook het besluitvormingsproces dus transparanter moeten."

LEES VERDER >
rawpixel-778723-unsplash
rawpixel-778723-unsplash

Track en trace: de besluitvorming in de gemeenteraad

David Kok, Roelof Schram en Lotte Westerlaken

"Voor veel inwoners van gemeenten is het besluitvormingsproces een grote black box. Het is maar al te vaak totaal niet duidelijk hoe het proces er uit ziet en op welke momenten je als inwoner inspraak hebt of invloed kunt uitoefenen."

LEES VERDER >

Zonder communicatie krijgt de gemeenteraad geen positie

David Kok

"Vooral wil ik een pleidooi houden om meer aandacht te geven aan raadscommunicatie. Daarmee kunnen we de gemeenteraden van het land eindelijk meer in de positie zetten waar ze horen in de samenleving: als maatschappelijk supervisor en democratisch platform van de gemeente. Want het dualisme is in 2002 toch niet voor niets ingevoerd?"

LEES VERDER >
Zonder communicatie IMG-1-1
radar-1140x364

De ra(a)dar op de stad

David Kok

"Bij de Almeerse raadsgriffie zoeken we continu naar manieren waarop we alle raadsleden  nog beter kunnen ondersteunen bij hun werk. Ook als het gaat om de algemene communicatie van de gemeenteraad. Raadscommunicatie is er in de eerste plaats op gericht om aan inwoners, bedrijven en instellingen duidelijk te maken wat de gemeenteraad doet (rollen en werkzaamheden), wie er in de raad zitten en welke besluiten de raad neemt. "

LEES VERDER >

Kansen voor online adverteren op Facebook voor politieke partijen

David Kok

"Facebook is op dit moment in Nederland het grootste sociale media platform. Dagelijks zijn er bijna acht miljoen mensen die gebruik maken van het platform. Alleen WhatsApp kent meer dagelijkse gebruikers. Die gebruikers zien op hun Facebook tijdlijn allang niet meer de meest recente content. Gebruikers zien de content die Facebook wil dat ze zien. Persoonlijk aan hen geserveerd door het Facebook algoritme."

LEES VERDER >
uitgelicht14-2-1140x364-1
OBI1

Raadsgriffies die de buitenwereld naar binnen halen - hoe dan?

Barbara Belder en David Kok

"Ze bestaan nog. Gemeenteraadsleden die niets op of met social media doen. Het zijn de mensen ‘die liever de straat op gaan’, uitgeprinte stukken lezen, met een pen aantekeningen in kantlijnen schrijven, die de telefoon pakken omdat ze gewoon, menselijk contact willen hebben. Deze raadsleden vervullen anders, maar met net zoveel verve hun werk als de raadsleden met een (meer of minder) indrukwekkende schare volgers op Instagram, Twitter, LinkedIn of Facebook. En die laatste groep zien we natuurlijk ook in de gemeenteraad, steeds meer zelfs."

LEES VERDER >

Parlementaire communicatie het speelveld verplaatst zich - hoever beweegt de griffier mee?

Luuk van Luijk en Nettie Engels

"We zitten bij de Eerste Kamer met uitzicht op de Hofvijver en voldoende koffie en koekjes om de ochtend door te komen. Aan tafel zitten vijf collega’s werkzaam voor de vier parlementen die Nederland rijk is. Het wordt een boeiend gesprek over het werken op de vijf griffies en de onderlinge verschillen. We benoemen een aantal relevante ontwikkelingen die de communicatie door de griffies beïnvloeden, waarbij de opkomst van de sociale media centraal staat en de grijze zone tussen institutionele en politieke berichtgeving wordt verkend.

LEES VERDER >
netwerk-1