Wat moet ik doen?

De spelregels

  1. Bekijk de tutorials hieronder
  2. Maak een account aan op Scribit.pro
  3. Upload je video in je account 
  4. Deel de link van de video via onderstaand formulier om mee te doen met de challenge 
  5. Wacht in spanning op de uitslag! 

Start met jouw video
Korte introductie

Alle basisvaardigheden van Scribit.pro

Het toegankelijk maken van video's helpt iedereen! Een video voorzien van audiodescriptie is essentieel voor mensen die blind of slechtziend zijn. Of het plaatsen van ondertiteling voor mensen met een auditieve beperking. Maar ook voor mensen zonder een beperking is het heel erg handig. Er zijn namelijk genoeg momenten waarop je even niet het geluid aan kunt zetten. Om je hierbij te helpen levert Scribit een uniek en innovatief platform waarmee online video’s toegankelijk worden gemaakt.

In onderstaande tutorials vertellen we je hoe je beeld omzet naar beeldbeschrijving en geluid naar tekst.
Je leert wat audiodescriptie is en hoe je ondertiteling geschikt kan maken voor mensen met een auditieve beperking. Daarnaast geven we je tips en tricks hoe je deze zelf zo goed mogelijk kunt maken. Waar let je op? Welke valkuilen kan je tegenkomen? In de laatste tutorial laten we dan zien hoe je dit in onze editor kan verwerken en toevoegen aan jouw video. Na het bekijken van alle tutorials kan je direct aan de slag!

 

Creëer jouw video
tutorial 1

Audiodescriptie: van beeld naar tekst

Audiodescriptie is een wetenschappelijk onderbouwde manier om beeldende informatie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Alles wat je ziet op beeld wordt op een heldere beknopte manier beschreven. Alle visuele elementen welke samen met het geluid het verhaal vertellen en dus noodzakelijk zijn om de video goed te kunnen begrijpen. 

Probeer het zelf
tutorial 2

De basis: timing en creativiteit

Een audiobeschrijving kan alleen worden toegevoegd als er geen dialogen of belangrijke geluiden zijn op dat moment. Het is belangrijk om voldoende variatie te hebben in je verhaal, zodat de luisteraar geboeid blijft en het begrijpt. Meer over dit onderwerp wordt besproken in de tutorial hieronder. 

Doe mee
tutorial 3

Wie, wat, waar en wanneer

Zorg er te allen tijde voor dat de basisinformatie helder is. Is het duidelijk waar we ons bevinden? Welke personages zijn er in beeld en wat doen de personages? Wanneer gebeurt de handeling? Hoe je deze basisinformatie toepast leer je in onderstaande tutorial. 

Ga aan de slag
tutorial 4

Do's & Dont's

Het is vaak lastig om goed een verhaal over te kunnen brengen, wat mensen niet kunnen horen. Wees bijvoorbeeld niet bang voor herhaling, dit kan namelijk helpen om een verhaal goed te kunnen volgen. Draai vooral niet om het verhaal heen en blijf wel concreet in wat er te zien is. Meer do's en don'ts worden verteld in de tutorial.

Nu is het jouw beurt
tutorial 5

Uitlegvideo editor Scribit.pro

Scribit.pro heeft een editor ontwikkeld die op basis van een YouTube link je video afspeelt. Deze video wordt gebruikt als tijdsindicatie voor de bestanden die je gaat maken. Je werkt dus niet in de video zelf. Middels het plaatsen van tekstblokjes in de tijdlijn van je video, kun je audiodescriptie en ondertiteling aanbrengen. Volg de stappen uit de video en ga nu zelf aan de slag! 

Nu is het jouw beurt
© Copyright 2021 - SIMgroep